PERSBERICHT

Nieuw boek:

‘Madam is not good’ over huisslavernij in India


De Rotterdamse juriste en mensenrechtenactivist Soesma Radja (1981) presenteert op 18 oktober 2017 – de Europese dag tegen Mensenhandel – haar boek: ‘Madam is not good’. Hierin beschrijft ze een waargebeurde schrijnende situatie van mensenhandel en slavernij die ze van heel dichtbij meemaakte. Soesma neemt in haar boek de lezer snel mee in haar persoonlijk ervaringen over haar verblijf in India en haar ontmoeting met huisslaaf Renuka. Deze ontmoeting leidde tot een gevaarlijke reddingsactie. Renuka is gered. Er zijn echter nog heel veel lotgenoten, niet alleen in India, ook elders in de wereld en zelfs in Nederland. Met haar boek ‘Madam is not good’ vraagt Soesma op de Europese dag tegen Mensenhandel nog eens extra aandacht voor het probleem van mensenhandel, huis- en sexslaven.

Begin vorig jaar reist Soesma Radja voor persoonlijke ontwikkeling af naar India om yogalessen te volgen. Tijdens de yogacursus van vier weken verblijft zij ook twee weken in het huis van een vermogende ‘Madam’. Het meisje dat in de huishouding werkt, blijkt te zijn verhandeld en dient tegen haar wil de heerszuchtige eigenaresse van het huis. Soesma is vastbesloten het meisje te helpen, maar raakt verstrikt in een web van machtsintriges, intimidatie en corruptie. Het verblijf in India is zenuwslopend. Toch vindt Soesma de kracht om niet alleen haar eigen angsten onder ogen te zien, maar ook om daadwerkelijk in te grijpen.

De bevrijdingsactie krijgt veel media-aandacht in India, vooral ook omdat ‘Madam’ vermogend is en al haar connecties probeert in te zetten om de rechtsgang te blokkeren. Er loopt momenteel een rechtszaak tegen haar. Om het publiek in India te informeren en om de strafzaak tegen ‘Madam’ te ondersteunen heeft Soesma in een open brief aan de lokale media verteld wat zij heeft meegemaakt. Dit heeft voor veel ophef gezorgd. Met Renuka gaat het gelukkig goed, de lokale hulporganisatie Odanadi biedt haar onderwijs en bescherming.

Madam is not good’ is een waargebeurd verhaal over onderdrukking, trouw en verraad, angst en vrijheid, maar ook over een bijzondere vriendschap die onder deze omstandigheden in het diepste geheim ontstaat.

Europese dag tegen Mensenhandel
‘Sinds 2007 is 18 oktober de Europese dag tegen Mensenhandel. Op deze dag hoop ik met mijn verhaal meer aandacht te krijgen voor deze problematiek en mensen op te roepen om meer acht te slaan op verdachte situaties, vooral ook als ze in het buitenland zijn’, zegt Soesma strijdbaar. ‘50% van de opbrengst van mijn boek gaat naar de lokale Indiase ontwikkelingsorganisatie Odanadi, dat actief heeft geholpen het meisje Renuka te redden.’

—————————————————————————————————————–

Het boek is in eigen beheer uitgegeven om de opbrengst voor het goede doel zo groot mogelijk te houden. De vervaardiging van het boek: de omslag, het binnenwerk en de druk is gedaan door mensen in Nederland met een arbeidsbeperking.

Vanaf 18 oktober 2017 is ‘Madam is not good’ te verkrijgen bij Bol.com en via www.madamisnotgood.nl en op een later moment ook in de boekhandel.